Sidebar

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ-ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ

 Υπόγειο Κτηρίου «Μαρίκα Ηλιάδη», κτήριο Β.

 Τηλ: 2132051266, 2106453759,  

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» χρονολογεί τη λειτουργία του από το 1969, όντας το πρώτο ανεξάρτητο Ανοσολογικό Εργαστήριο που δημιουργήθηκε σε Ελληνικό Νοσοκομείο. Το 2019 γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του. Δεδομένης της Γυναικολογικής/Μαιευτικής φύσεως του Νοσοκομείου, οι εργαστηριακές εξετάσεις ελέγχου της αναπαραγωγικής λειτουργίας απετέλεσαν εξ αρχής την κύρια δραστηριότητά του.

Τον Ιανουάριο του 2023, το Ιατρικό, Επιστημονικό και Τεχνολογικό προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από τις:

Θεοδώρα Κεραμιτζόγλου, Βιολόγο/ Επιστημονικά Υπεύθυνη

Δήμητρα Οικονομοπούλου, Αιματολόγο, Επιμελήτρια Β’

Ειρήνη Κωλέττη, Χημικό

Ιωάννα Καραβίδα, Βοηθό Ιατρικών Εργαστηρίων

Πολυξένη Περιστέρη, Βοηθό Ιατρικών Εργαστηρίων

Χαρίκλεια Μπάμπου,  Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων (επικουρικό προσωπικό)

Ξανθή Μάη, Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων (επικουρικό προσωπικό)

 Πρόκειται για Ανοσολογικό διαγνωστικό εργαστήριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα για την πραγματοποίηση εξετάσεων με Ανοσοσφθορισμό, Χημειοφωταύγεια, θολοσιμετρία, ELISA,  κυτταρομετρία ροής και μοριακές τεχνικές.

Πραγματοποιεί ελέγχους χυμικής και κυτταρικής ανοσίας για τη διερεύνηση ανοσολογικών νοσημάτων, όπως αυτοάνοσων νοσημάτων, υπογονιμότητας ανοσολογικής αιτιολογίας και καρκίνου.

Στις εξετάσεις του περιλαμβάνονται: ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών,  παραγόντων συμπληρώματος, ανίχνευση αυτοαντισωμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται πλήρες φάσμα αντιφωσφολιπιδικών  αντισωμάτων, ανίχνευση καρκινικών δεικτών, καθορισμός επιφανειακών και κυτταροπλασματικών δεικτών κυττάρων, τυποποίηση αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA) και KIR υποδοχέων, (κατάλογος εξετάσεων).

Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας έχει λάβει Διαπίστευση (Accreditation) από την European Federation of Immunogenetics (EFI), για την εκτέλεση Γονιδιακής HLA τυποποίησης (σε επίπεδο χαμηλής και υψηλής διακριτικής ικανότητας) και Διαπίστευση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2012 (αριθμός πιστοποιητικού 1154).

 Το εργαστήριο έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στον ανοσολογικό έλεγχο ζευγαριών με καθ’έξιν αποβολές, επανειλημμένες αποτυχίες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλα προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς και στην ανίχνευση και ποσοτική μέτρηση καρκινικών δεικτών για τη διάγνωση κακόηθων νοσημάτων (κυρίως γυναικολογικών καρκίνων) και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των νοσημάτων αυτών στη θεραπεία.

 Επίσης το Τμήμα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ως Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

 Η εκπαίδευση και η έρευνα αποτελούν ενδιαφέροντα του Τμήματος. Στο 13th (2002), 14th (2005) και 15th International Histocompatibility Workshop (2008), το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας  ήταν υπεύθυνο και οργάνωσε την ομάδα εργασίας για την Ανοσολογία Αναπαραγωγής. 

Συμμετέχει στις Ομάδες Εργασίας Ανοσολογίας Αναπαραγωγής, Μεταμόσχευσης και Ποιοτικού Ελέγχου της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας.

 Tο προσωπικό του Τμήματος συμμετέχει με παρακολουθήσεις, ομιλίες και εργασίες σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και Σεμινάρια και έχει συχνές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή ιατρικά περιοδικά και βιβλία. Στο Τμήμα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, ερευνητικά πρωτόκολλα,  και διατριβές σε συνεργασία με άλλα Τμήματα και  Πανεπιστήμια.

  

ΙΑΤΡΕΙΟ/ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

 Το Ιατρείο/Κέντρο ελέγχου Αποβολών αποτελεί ένα πρότυπο ιατρείο που έχει καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Οι γιατροί του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας  συμμετέχουν σε αυτό ανελλιπώς, συντονίζουν τη λειτουργία του, διατηρούν τα αρχεία του και τους φακέλους παρακολούθησης των γυναικών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία, των οποίων η επιλογή γίνεται με βάση τα αποτελέσματα των ανοσολογικών εξετάσεων που γίνονται στο Εργαστήριο. Στο Ιατρείο/Κέντρο Αποβολών έχουν καταγραφεί και εξετασθεί περισσότερα από 3500 ζευγάρια, με προβλήματα υπογονιμότητας.

 Το Ιατρείο λειτουργεί στο χώρο του Τμήματος, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη  με ραντεβού στο 1535.

Τηλ. Πληροφοριών: 213-2051266  

  

ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

 Στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας (Ανοσοβιολογικό) λειτουργούσε ως το τέλος του 2002 η «Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού της Αθήνας» η λειτουργία της οποίας (μαζί με τη λειτουργία της «Δεξαμενής» Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη) εξασφάλιζε τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών από μη συγγενείς δότες στην  Ελλάδα. Ως το τέλος του 2002 είχαν πραγματοποιηθεί 57 Μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς δότες σε Έλληνες ασθενείς στην Αθήνα και είχαν καταγραφεί και δηλωθεί στο Διεθνές αρχείο 10.500 εθελοντές δότες .

Μετά την ανάληψη από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της διεκπεραίωσης των διαδικασιών αυτών, το Τμήμα επικεντρώθηκε και ανέπτυξε σημαντικά τη δραστηριότητα του ως  Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών (αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων) και είναι πρωτοπόρο στην προσπάθεια προώθησης της ιδέας της δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και προσέλκυσης, τα οποία προβάλλει σε συνεργασία με τον ΕΟΜ και  κοινωνικούς φορείς.

 Εθελοντής δότης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει  οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50 χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (καταστάσεις και νοσήματα που αποκλείουν τη δωρεά), με την παρακάτω διαδικασία: 

·         Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά.

·         Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητά του να συμπεριληφθεί στους εθελοντές. 

·         Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα  κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.

·         Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή.

·         Υποβάλλεται σε λήψη μικρής ποσότητας αίματος (5 ml περίπου), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών. 

·         Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία  παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εάν ο ίδιος έχει συγκατατεθεί γι’ αυτό.

·         Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 55 του χρόνια. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία.

 Στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας είναι καταγεγραμμένοι περίπου 5.000 δότες, διαθέσιμοι μέσω του Ελληνικού και Διεθνούς Αρχείου δοτών για έλεγχο με όποιον ασθενή έχει ανάγκη μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

 Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα: 213-2051266, 2106453759

     

Επισκέψεις

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 282 επισκέπτες και κανένα μέλος

02 Μαΐου 2024