--Ανάρτηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών—
Ένα ξεχωριστό πρωινό πέρασε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 το τμήμα Β2 Λυκείου του σχολείου μας, που επισκέφτηκε το γειτονικό μας Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου» για να γνωρίσει την ενδιαφέρουσα ιστορία του και να ενημερωθεί για την σημερινή λειτουργία του.
Ακριβώς εκατό χρόνια πριν, το 1924, στην περιοχή που διέθετε σχεδόν αποκλειστικά «αμπελοκήπους», καλλιέργειες και, εξαιτίας του υγιεινού της κλίματος, νοσοκομειακά κτίρια η Έλενα Βενιζέλου οραματιζόταν την ίδρυση σύγχρονου μαιευτηρίου σε μια εποχή μάλιστα που η περιγεννητική φροντίδα ήταν ανύπαρκτη και η βρεφική θνησιμότητα αυξημένη.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά για την πάμπλουτη Ελληνίδα κληρονόμο, Χιώτισσα εγκατεστημένη στο Λονδίνο, Έλενα Σκυλίτση Στεφάνοβικ Βενιζέλου (1874-1959). Μορφωμένη και γλωσσομαθής, λάτρης των ταξιδιών και της περιπέτειας, προσωπικότητα δυναμική, η Έλενα δεν δίσταζε να αψηφά τις κοινωνικές συμβάσεις. Της έμελλε να συναντηθεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1964-1936) και να δέσει τη ζωή της με τον μεγάλο ηγέτη, αλλά και με κρίσιμα γεγονότα του εθνικού μας βίου (Βαλκανικοί και Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός και Συνθήκη Σεβρών, απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου και αυτοεξορία του).
Στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε, το μαιευτήριο, στο οποίο έδωσε το όνομα της αγαπημένης της φίλης Μαρίκας Ηλιάδη, συνιστά κορωνίδα του. Σχεδιασμένο κατά το πρότυπο φημισμένης ελβετικής κλινικής, το μαιευτήριο διέθετε τον τελειότερο εξοπλισμό, όλες τις σύγχρονες ανέσεις και κυρίως υψηλής κατάρτισης προσωπικό. Και μετά τα εγκαίνιά του το 1926 (από τον ίδιο τον Βενιζέλο, που εκφώνησε λόγο), η Έλενα συνέχιζε να το χρηματοδοτεί, να μεριμνά για τη λειτουργία του, να προσφέρει μία χρυσή λίρα σε κάθε άρρεν βρέφος που γεννιόταν σε αυτό.
Οι μαθητές αναγνώρισαν στο και σήμερα εντυπωσιακό κεντρικό κτίριο χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου (με εκλεκτικιστικές αναφορές σε ιστορικούς ρυθμούς), ενώ στο εσωτερικό του ισογείου εντυπωσιάστηκαν από την μνημειακή κλίμακα και την πολυτέλεια των υλικών (ξυλεπένδυση, ορθομαρμαρώσεις).
Έμπροσθεν της εισόδου του κτιρίου είναι ανιδρυμένη προτομή της Έλενας Βενιζέλου, έργο του σπουδαίου γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου από το 1960. Οι μαθητές σχολίασαν τον ιδεαλισμό στην απεικόνισή της, στον οποίον συντείνουν η κλίση του κεφαλιού και το μειδίαμα της μορφής (τόσο διαφορετικής από τις μαρτυρίες συγχρόνων της για την Έλενα ως απόμακρη και ψυχρή αριστοκράτισσα).
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν το μαιευτήριο επεκτάθηκε, νέες πτέρυγες σε διαφορετικό ύφος προστέθηκαν. Σήμερα το Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου, όπως πλέον ονομάζεται, ανήκει στο Δημόσιο. Εξακολουθεί να παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα στη μητέρα και το παιδί. Προάγει τον μητρικό θηλασμό και λειτουργεί τράπεζα μητρικού γάλακτος. Αποτελεί τέλος κέντρο αναφοράς σε ζητήματα διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.
Η επίσκεψή μας στο «Έλενα» είχε ξεκινήσει, αλλά και κατέληξε στο παρεκκλήσιο των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης, που βρίσκεται στον περίβολό του. Οι μαθητές παρακολούθησαν μέρος της Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας τους προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα. Στο εσωτερικό του ναού μελέτησαν τις έξι εικόνες του τέμπλου, έργα του Φώτη Κόντογλου. Είδαν και την λήκυθο, η οποία περιέχει την καρδιά της Έλενας Βενιζέλου. Η μεγάλη ευεργέτις θέλησε με τον τρόπο αυτό να μείνει για πάντα πλάι στο δημιούργημά της.
Την ξενάγηση, η οποία εντάσσεται στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Διαδρομές τέχνης και μνήμης» που για τέταρτη χρονιά υλοποιείται στο σχολείο μας, προσέφερε με πολλή χαρά η εκπαιδευτικός Δέσποινα Παρασκευά, φιλόλογος-ιστορικός της τέχνης. Στο τέλος της, επικαλούμενη σχετικά τεκμήρια, που εντελώς πρόσφατα ήρθαν στο φως, αποκάλυψε ένα μεγάλο μυστικό της Έλενας και τον λόγο που το μαιευτήριο ονομάστηκε «Μαρίκα Ηλιάδη»!
Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία του Δρ. Μιχαήλ Ασφενταγάκη, που το περασμένο έτος υπηρετούσε στο σχολείο μας. Τον ευχαριστούμε για την πρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησής μας και για τα όσα πολύτιμα μας είπε για το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού και την τέχνη του Φώτη Κόντογλου. Για τις πάντα διεισδυτικές και ευαίσθητες εικαστικές της επισημάνσεις ευχαριστούμε την μουσικό μας Δρ. Ματίνα Βενετιάδου.
Η ξενάγησή μας δεν θα είχε όμως πραγματοποιηθεί δίχως το πηγαίο και διαρκές ενδιαφέρον, τις άοκνες και σύντονες ενέργειες, την αποτελεσματικότητα της κυρίας Μέλπως Καντάρη Ρήγα, Συντονίστριας Ολοήμερης Λειτουργίας, η οποία μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης μας συνόδευε και επιδαψίλευε τις φροντίδες και τη γνώση της. Η ευγένεια, η γλυκύτητα και η θέρμη της έκαναν την εμπειρία μας μοναδική. Εκφράζουμε και από εδώ την ευγνωμοσύνη μας. Τις οφείλουμε επίσης το φροντισμένο φωτογραφικό υλικό.
Χάριτες οφείλουμε και στην Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης κυρία Βασιλική Κουτούπη, που μας καλωσόρισε θερμά και μας έδωσε χρησιμότατες πληροφορίες για τα τμήματα και τη λειτουργία του μαιευτηρίου. Θερμά μας υποδέχτηκε και συνομίλησε με ενδιαφέρον μαζί μας στο Κτίριο «Μαρίκα Ηλιάδη» (όπου μάλιστα περιεργαστήκαμε ιστορικές φωτογραφίες) η Αναπληρώτρια Διοικήτρια κυρία Φωτεινή Θειακού· την ευχαριστούμε πολύ. Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Διοικήτρια κυρία Δήμητρα Παππά, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα μας, ενθάρρυνε την προσπάθειά μας, ενέκρινε ανεπιφύλακτα την επίσκεψή μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή μας η συνάντηση θα είναι η αρχή μιας ενδιαφέρουσας και αποδοτικής συνεργασίας του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με το Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου». Οι επόμενες κοινές μας δράσεις ήδη δρομολογούνται!
http://gym-kall-athin.att.sch.gr/?p=4007